Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 57 ( z małymi zmianami )

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki
  • bułka tarta
  • ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).
Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania.

Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub przekładamy dżemem z czarnej porzeczki.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments