Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła
Dodatkowo:
  • 1,5 kg śliwek
  • 0,25 kg malin
  • 4 łyżki cukru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min.

Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). 
Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi.
Ułożyć maliny.
Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej.

Inspiracja: Domowe Wypieki ( zmiana dotyczyła jedynie dodatków)



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena

Śliwki, maliny i ciasto drożdżowe-pychota:)

Konstancja

jeszcze kawka do tego i czego chcieć więcej 😉 pozdrawiam!