Chutney z czerwonych porzeczek

Składniki:
Inspiracja: rozkosze stolu
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek )
  • 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy )
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki chili
  • cebula
  • sól i pieprz

 

Cebulę drobno pokroić.
W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu.
Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments