Chrupiące placki ziemniaczane


SKŁADNIKI: (  2 porcje )                       1 porcja =  480 kcal

  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 białej cebuli
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
WYKONANIE:
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych okach ( lub w malakserze )
2. Pod miskę, z jednej strony, ze startymi ziemniakami podłożyć zwiniętą ścierkę.
3. Odstawić na 15 min.
4. Przytrzymując ziemniaki odlać zebrany sok, następnie dłońmi wycisnąć resztę soku.
5. Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajko, makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę.
6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać.
7. Na patelni rozgrzać olej.
8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek.

9. Smażyć ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia.
10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
11. Podawać od razu.

 

ZAPRASZAM NA FILM

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Ziemniaki 385 500 9.5 0.5 92.5
Olej rzepakowy – Kujawski 450 50 0 50 0
Jajo kurze (całe) 72 50 6.28 4.76 0
Mąka pszenna typ 500 44 12 1.24 0.12 9.16
Sól biała 0 100 0 0 0
Cebula (świeża) 10 25 0.28 0.03 1.91
Podsumowanie: 961 737 g 17.29 g 55.4 g 103.57 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments