• 300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami
  • 200 g zielonego ogórka
  • około dwóch rzodkiewek
  • 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • jajko do dekoracji

Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy.

Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy.

Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Podajemy z jajkiem na twardo.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments