SKŁADNIKI: ( 10 porcji )                       1 porcja = 275 kcal

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej  ( wersja bezglutenowa :  1 szklanka maki ryżowej  + 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej )
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru ( można pominąć )
  • 50 g masła


WYKONANIE:

1. Do rozpuszczonego, przestudzonego masła dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
2. Do masła dodać mąkę, sodę oczyszczona, szczypte soli i rozkłócone jajka. Wymieszać do połączenia składników.
3. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
4. Foremkę natłuścić oliwą, przelać masę bananową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 50 min.

INSTRUKCJA – krok po kroku:




 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Banan 427 480 4.8 1.44 105.6
Jajo kurze (całe) 143 100 12.56 9.51 0
Cukier 270 70 0 0 70
Masło (pozostałe) 340 50 0.25 37.5 0.3
Mąka ryżowa 522 150 10.5 1.05 118.8
Skrobia kukurydziana 381 100 0.26 0.05 91.27
Skrobia ziemniaczana 285 80 5.6 0.24 66.4
Masło 83% 377 50 0 41.5 0
Podsumowanie: 2745 1080 g 33.97 g 91.29 g 452.37 g

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Pozdrawiam!

Natalie

Chlebka bananowego nigdy dość 🙂 Uwielbiam!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Konstancja

Dla mnie najważniejsze, że zawsze sie udaje …a ja ręki do pieczenia nie mam 😉 Pozdrawiam!

piegusek

bardzo lubię takie ciasta bo nie są suche:) pysznie!