SKŁADNIKI: ( 6 porcji  po 300g )   1 porcja  = 381 kcal

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g boczku wędzonego
  • 430 ml passaty pomidorowej
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • puszka czarnej fasoli konserwowej ( 240 g po odsączeniu )
  • puszka kukurydzy konserwowej ( 235 g po odsączeniu )

WYKONANIE:

1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojony w plasterki czosnek.
2. Dodajemy po łyżeczce ostrej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy.
3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek.
4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę.
5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę.
6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.
7. Dusimy pod przykryciem ok 20 min.
8. Nastepnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwona paprykę, posiekaną papryczkę chili,2 kostki gorzkiej czekolady i 130 ml passaty pomidorowej.
9. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min.
10. Do garnka dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 min.

INSTRUKCJA – Chili con carne – krok po kroku:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Wołowina (mięso bez kości) 1160 500 89.9 87.95 1.75
Oliwa z oliwek 265 30 0 30 0
Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58
Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31
Cukier 15 4 0 0 4
Boczek wędzony i parzony 191 60 7.8 17.4 0.84
Przecier pomidorowy – Passata Eko 123 430 5.72 1.12 22.36
Czekolada gorzka (70- 85% zawartości kakao) 60 10 0.78 4.26 4.59
Papryka czerwona 64 230 2.99 1.15 15.18
Papryka chili 8 20 0.37 0.09 1.76
Fasola czarna (konserwa) 218 240 14.47 0.7 39.74
Kukurydza (konserwa) 143 235 4.58 1.81 32.57
Podsumowanie: 2286 1829 g 127.91 g 144.58 g 130.69 g

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments