Carpaccio z buraków

  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g sera feta
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • czarny pieprz

Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC.  Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki sposób aby plastry na siebie nachodziły.

Ocet balsamiczny wlewamy do garnuszka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy aż cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu.

Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Ciągle przymierzam się do tej postaci buraczków i chyba mnie przekonałaś:)

Konstancja

Mi tez troche czasu zajelo… a teraz zaluje ze tyle czasu stracilam i nadrabiam:)