Budyń czekoladowy

 

SKŁADNIKI: ( 2 porcje )                       1 porcja = 229 kcal
  • szklanka mleka 1,5 %
  • łyżeczka masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • żółtko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka kakao
  • 2 posiekane kostki czekolady mlecznej

WYKONANIE:

1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka.
2. Dodaj masło i cukier wanilinowy.
3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko, skrobię ziemniaczana i kakao. Dokładnie wymieszaj.
4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem, skrobia i kakao.
5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty – do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
7. Nalać do salaterek, ewent. posypać czekoladą i udekorować listkami mięty.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Mleko 1,5% 113 250 7.5 3.75 12
Skrobia ziemniaczana 89 25 1.75 0.08 20.75
Masło Ekstra 80 % 74 10 0.1 8.2 0.1
Cukier waniliowy 32 8 0 0 7.84
Żółtko jaja kurzego 63 20 3.1 5.6 0.06
Kakao (proszek) 22 5 0.91 1.09 2.53
Czekolada mleczna 64 12 0.96 3.6 7.08
Podsumowanie: 457 330 g 14.32 g 22.31 g 50.36 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Smak dzieciństwa, mniam! 🙂

Konstancja

Dokładnie…a dziś sama robię dzieciom 😉 pozdrawiam!