Bigos z wieprzowiną

bigos


SKŁADNIKI: ( 12 porcji po ok 200 g )                       1 porcja = 332 kcal

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 130 g pieczarek
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 500 g golonki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 1 l zimnej wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

WYKONANIE:

1. Kiszoną kapustę posiekać.
2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić.
3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki.
4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą.
6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek, smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą wraz ze skórką z boczku.
7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą.
8. Wszystkie składniki bigosu dokładnie wymieszać.
9. Zalać zimną wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60
Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4
Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24
Cebula (świeża) 88 220 2.42 0.22 16.81
Golonka wieprzowa (bez skóry) 2190 500 342.5 90 0
Boczek wędzony 956 200 25.2 94.08 1.32
Oliwa z oliwek 354 40 0 40 0
Przyprawa ziele angielskie 13 5 0.31 0.44 3.53
Liść laurowy 0 2 0 0 0
Pieprz czarny 10 4 0.44 0.14 2.59
Podsumowanie: 3975 2601 g 392.44 g 227.02 g 109.89 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments