Batoniki z amarantusa

Popping z amarantusa – leżał, leżał i wzięcia nie miał. Aż u Smakołyków Alergika pojawiły się batoniki ! I trzeba będzie kupić znowu …:)

  • 100 g popping z amarantusa
  • 4 łyżki miodu majowego 
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki suszonych owoców ( u mnie rodzynki i żurawina )
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Pestki uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Niewielką blaszkę ( tak aby grubość batonika wyszła ok 1 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić składniki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 min. Po ostudzeniu pokroić.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Musi być koniecznie popping, czy może być zwykły amrantus? (nie wiem co to popping, a mam amarantus) 🙂
Trzeba go ugotować czy dodać prosto z paczuszki?

Konstancja

Popping to takie prażone ziarna, jakby amarantusowa wersja dmuchanego ryżu 😉 Niestety konieczny jest popping. Pozdrawiam!