- 4 buraki
- marchew
- pietruszka
- zielona cześć pora
- 4 łodygi selera naciowego
- duże kwaśne jabłko
- 10 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone śliwki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 100 ml kwaśnego soku z porzeczki
- 2,5 l zimnej wody
- łyżka octu winnego
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem ok godziny.
7. Dodać łyżkę octu winnego i balsamicznego oraz 2 łyżki majeranku.
8. Odstawić do lodówki na noc.
9. Barszcz przecedzić, dociskając warzywa aby oddały cały sok.
10. Następnie barszcz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i majerankiem.
11. Podawać z uszkami z grzybami, ziemniakami lub białą fasolą.
ZAPRASZAM NA FILM – Barszcz wigilijny 🎅🎄⛄!!!
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Oooo tak!!!😁 Pozdrawiam! Wesołych świąt!
Świetny pomysł! 🙂
Uwielbiam! Do tego jeszcze pasztecik, albo krokiet mmm 🙂