barszcz czerwony


SKŁADNIKI:           

  • 4 buraki
  • marchew
  • pietruszka
  • zielona cześć pora
  • 4 łodygi selera naciowego
  • duże kwaśne jabłko
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone śliwki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 100 ml kwaśnego soku z porzeczki
  • 2,5 l zimnej wody
  • łyżka octu winnego
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz


WYKONANIE:

1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć do dużego garnka.
2. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka.
3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami.
4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz. 
5. Zalać ok 2,5 l zimnej wody, do przykrycia warzyw.

6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem ok godziny.
7. Dodać łyżkę octu winnego i balsamicznego oraz 2 łyżki majeranku.
8. Odstawić do lodówki na noc.
9. Barszcz przecedzić, dociskając warzywa aby oddały cały sok.
10. Następnie barszcz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i majerankiem.
11. Podawać z uszkami z grzybami, ziemniakami lub białą fasolą.

ZAPRASZAM NA FILM – Barszcz wigilijny  🎅🎄⛄!!!

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Oooo tak!!!😁 Pozdrawiam! Wesołych świąt!

Kinga

Świetny pomysł! 🙂

Sylwia

Uwielbiam! Do tego jeszcze pasztecik, albo krokiet mmm 🙂