Bez kategorii

Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów

pasta z pieczonej papryki

SKŁADNIKI:                     
  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 25 g krakersów ( bezglutenowych )
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka płatkow chili

WYKONANIE:

1. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. 
2. Ułożyć na blaszce, piec w 200 °C ok 20 min aż skórka miejscami z czarnieje. 
3. Gorącą paprykę przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do przestygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę.
4. Zmiksować paprykę z orzechami, czosnkiem, pokruszonymi krakaresami, miodem i chili.
5. Podawać jako dip do warzyw lub pastę na kanapki.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Papryka czerwona 196 700 9.1 3.5 46.2
Orzechy włoskie 452 70 11.2 42.21 12.6
Czosnek 22 15 0.95 0.08 4.96
Krakersy 111 25 2.34 3.34 17.88
Miód 39 12 0.04 0 9.54
Podsumowanie: 820 822 g 23.63 g 49.13 g 91.18 g

Dodaj komentarz