Bez kategorii

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem

risotto z grzybami

SKŁADNIKI: ( 2 porcje )                       1 porcja = 283 kcal

  • 200 g kurek
  • 150 g ryżu
  • pół cebuli
  • 600 ml bulionu
  • 75 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz





WYKONANIE:

1. Kurki dokładnie opłukać i osuszyć ( nawet w tych sklepowych można znaleźć dodatki 😉 )

kurkikurki

2. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić posiekaną cebulę, nie rumieniąc.
3. Dodać posiekane kurki ( małe sztuki zostawić w całości ) i smażyć przez 1,5 minuty.
4. Dodać ryż i wlać szklankę bulionu.
5. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn – ok 10-15 min.
6. Dodać groszek i kolejna porcję bulionu, gotować dalej przez ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
7. Dodać natkę pietruszki i łyżkę masła.
8. Wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

risotto wegetariańskie



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Kurki 76 200 3 1 14
Masło ekstra 201 28 0.24 22.71 0.02
Ryż 173 150 4.5 0.6 37.5
Cebula (świeża) 20 50 0.55 0.05 3.82
Bulion warzywny 34 600 1.14 0.6 6
Groszek zielony (mrożonka) 53 75 3.75 0.75 6.75
Natka pietruszki łyżka 8 20 0.88 0.08 1.8
Podsumowanie: 565 1123 g 14.06 g 25.79 g 69.89 g

Dodaj komentarz