Bez kategorii

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300 g )                       1 porcja = 360 kcal

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej )
  • sól i pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżki cynamonu
  • 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone )
  • 200 ml wody
  • 200 ml bulionu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos         zgęstnieje.
4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min.
5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
    Dodać do garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu.
6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony.
7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube




Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Wieprzowina (polędwiczka) – Kraina Mięsa 495 500 100 10 0
Wiśnie 175 350 3.5 1.05 42.63
Ocet balsamiczny 16 18 0.09 0 3.06
Cukier 93 24 0 0 24
Masło ekstra 100 14 0.12 11.36 0.01
Olej rzepakowy – Kujawski 270 30 0 30 0
Mąka ziemniaczana 268 75 5.18 0.26 62.33
Bulion 24 200 4 0.2 2.4
Podsumowanie: 1441 1211 g 112.88 g 52.86 g 134.42 g

Dodaj komentarz