Bez kategorii

Omlet z zielonym groszkiem

SKŁADNIKI:                          1 porcja = 282 kcal
  • 3 jajka
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

1. Groszek ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przełożyć do miski z lodowata wodę i odcedzić.
2. Jajka roztrzepujemy z sola i pieprzem.
3. Rozgrzewamy patelnię teflonową i wlewamy masę jajeczną.
4. Posypujemy groszkiem i pokrojonymi pomidorkami.
5. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas podważając ścięte jaja i wlewając pod spód rzadką masę jajeczną.
6. Gdy masa z wierzchu się zetnie omlet jest gotowy. Podajemy od razu.

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Jajko 218 150 21 15 0
Groszek zielony 57 70 3.79 0.28 10.12
Pomidor koktajlowy 7 40 0.4 0.08 1.6
Podsumowanie: 282 260 g 25.19 g 15.36 g 11.72 g

Dodaj komentarz