Bez kategorii

Budyń waniliowy

SKŁADNIKI: ( 2 porcje )                       1 porcja = 189 kcal
  • szklanka mleka 1,5 %
  • łyżeczka masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • żółtko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka.
2. Dodaj masło i cukier wanilinowy.
3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem i skrobią.
5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty – do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Nalać do salaterek, ewent. polać sokiem malinowym.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:




Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Mleko 1,5% 113 250 7.5 3.75 12
Masło Ekstra 80 % 74 10 0.1 8.2 0.1
Skrobia ziemniaczana 89 25 1.75 0.08 20.75
Żółtko jaja kurzego 63 20 3.1 5.6 0.06
Cukier waniliowy 32 8 0 0 7.84
Podsumowanie: 371 313 g 12.45 g 17.63 g 40.75 g

2 komentarze

  • Reply

    Kinga

    03/05/2017

    Smacznie wygląda! 😉

    • Reply

      usrob

      04/05/2017

      Ulubiony mojego syna 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz