Bez kategorii

Pieczone żeberka

SKŁADNIKI: 

  • żeberka wieprzowe
  • marchew
  • cebula
  • 3 liście laurowe
      Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 1 cm imbiru, starty



WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy.
2. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
3. Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i liście laurowe. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy 30 min.
4. Ostudzone żeberka przekładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na 12h.
5. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową.
6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 30 min.
7. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze 20-30 min, do zrumienienia.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:


Dodaj komentarz