Bez kategorii

Wolno pieczona łopatka wieprzowa

SKŁADNIKI:            ok  3400 kcal

  • 1,0 kg łopatki wieprzowej, najlepiej “kulka”
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pół łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku


WYKONANIE:

1. Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę.
3. W rozdrabniaczu zmiksować oliwę z czosnkiem, imbirem i przyprawami do konsystencji pasty.
4. Mięso dokładnie natrzeć pastą imbirową.
5. Łopatkę ułożyć w misce i zakryć naczynie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 
     min 12h.
6. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min.
8. Zmniejszyć temperaturę do 120 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 3 godzin.
9. Po upieczeniu odstawić łopatkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry.
Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina.

INSTRUKCJA – krok po kroku:


Dodaj komentarz