Bez kategorii

Żurek na zakwasie

Żurek wielkanocny



SKŁADNIKI: ( 8 porcje po 330 g )     1 porcja = 278 kcal

  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g parzonej białej kiełbasy
  • 125 g parzonego wędzonego boczku
  • 500 ml żuru 
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml śmietany 18%
  • duża ugotowana marchew 
  • 3 jajka na twardo


WYKONANIE:

1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ).
2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min.
3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min.
4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry.
5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan.
6. Zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodać do zupy.
Dokładnie wymieszać.
7. Dodać pokrojoną w plastry marchew oraz białą kiełbasę. Ewent. doprawić solą i pieprzem.
8. Żurek podawać z pokrojonym jajkiem i ozdobiony rzeżuchą.

INSTRUKCJA – krok po kroku:


Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Bulion 144 1200 24 1.2 14.4
Zakwas (żurek) 145 500 3.8 1.25 30.1
Kiełbasa biała parzona 1120 500 60 92.5 11.5
Boczek wędzony i parzony 399 125 16.25 36.25 1.75
Chrzan 2 5 0.06 0.03 0.56
Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31
Majeranek suszony 16 6 0.76 0.42 3.66
Śmietana 18% tłuszczu 151 80 2 14.4 3.52
Marchew (gotowana) 18 50 0.38 0.09 4.11
Jajo kurze (całe) 215 150 18.84 14.27 0
Podsumowanie: 2225 2626 g 126.72 g 160.46 g 72.91 g

Dodaj komentarz