Bez kategorii

Barszcz ukraiński

SKŁADNIKI: ( 6 porcji )            1 porcja = 263 kcal

  • 350 g mięsa wieprzowego
  • 2 litry wody 
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/8 główki białej kapusty
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • 3 buraki
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • puszka białej fasoli 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz



WYKONANIE:


1. Mięso umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa.
Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ).
3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami.
5. Do wywaru z mięsem dodaj cebulę i starte warzywa.
6. Gotuj ok 10 min i dodaj starte na dużych oczkach buraki.
7. Dodaj poszatkowaną białą kapustę i pokrojone w kostke ziemniaki.
8. Gotuj ok 15 min. Gdy warzywa bedą miękkie dodaj odsączoną białą fasolę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny.
9. Podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.


INSTRUKCJA – film krok po kroku:

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Wieprzowina 543 350 75.43 24.29 0
Marchew (surowa) 57 140 1.3 0.34 13.41
Pietruszka korzeń 66 80 2.08 0.4 13.68
Por 17 70 1.54 0.21 3.99
Seler (korzeń) 17 80 1.28 0.24 6.16
Kapusta biała (surowa) 17 70 0.91 0.07 4.2
Burak 129 300 4.83 0.51 28.68
Cebula (świeża) 40 100 1.1 0.1 7.64
Ziemniaki 385 500 9.5 0.5 92.5
Fasola biała (konserwa) 285 250 18.15 0.73 53
Koncentrat pomidorowy 23 25 1.4 0.38 4.18
Podsumowanie: 1579 1965 g 117.52 g 27.76 g 227.44 g

Dodaj komentarz