Bez kategorii

Makaron z dynią, szpinakiem i boczkiem

SKŁADNIKI: ( 2 porcje )           1 porcja = 263 kcal ( bez boczku )
                                                   1 porcja = 454 kcal ( z boczkiem )

  • 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego )
  • średnia cebula
  • 500 g dyni ( po obraniu )
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g szpinaku
  • sól i pieprz

WYKONANIE:
1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu.
Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
2. Cebulę drobno pokroić w kostkę.
3. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić plastry wędzonego boczku.
5. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć cebulkę. Nie rumienić.
6. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, chwile podsmażyć i doprawić gałką muszkatołową. Dodać szklanke wody z gotowania makaronu.
7. Dusić 10 min pod przykryciem.
8. Dodać szpinak, doprawić sola i pieprzem. Krótko podsmażyć.
9. Wymieszać sos z makaronem, udekorować chipsami z boczku.

INSTRUKCJA – film krok po kroku:







Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Makaron 216 150 9 4.5 37.5
Cebula (świeża) 40 100 1.1 0.1 7.64
Dynia 130 500 5 0.5 32.5
Szpinak świeży 7 30 0.87 0.12 1.08
Masło klarowane 132 15 0 15 0
Boczek wędzony 382 80 10.08 37.63 0.53
Podsumowanie: 907 875 g 26.05 g 57.85 g 79.25 g

Dodaj komentarz