Bez kategorii

Jarmuż z żurawiną ( na ciepło )

SKŁADNIKI:

  • 100 g jarmużu 
  • 50 g migdałów ( ok 15 szt. )
  • 2 łyżki żurawiny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g cebuli
  • skórka i sok z 1/2 limonki

WYKONANIE:

1. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek, podsmażyć posiekany czosnek i cebulę ( nie rumienić ).
2. Dodać jarmuż, skórkę z połowy limonki i pół szklanki wody. Podsmażyć do zmiękczenia jarmużu.
3. Doprawić sokiem z 1/4 limonki, łyżeczka octu jabłkowego i żurawiną.
4. Smażyc ok 1-2 min.
5. Doprawić sola i pieprzem, posypać posiekanymi migdałami.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:


 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0
Jarmuż 42 100 3.3 0.6 8.32
Żurawina 23 50 0.2 0.07 6.1
Cebula (świeża) 32 80 0.88 0.08 6.11
Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65
Ocet jabłkowy 1 6 0 0 0.06
Migdały 86 15 3.18 7.41 3.25
Podsumowanie: 279 266 g 7.88 g 18.18 g 25.49 g

Dodaj komentarz