Bez kategorii

Kurczak w tymianku + ciecierzyca z fasolką szparagową na ciepło

Przepis na pierś z kurczaka, szybki i łatwy w przygotowaniu. 
Z produktów z domowej spiżarni / zamrażalki. 
Delikatny, aromatyczny kurczak podany na sałatce na ciepło z ciecierzycy i zielonej fasolki szparagowej. 
smażony kurczak



SKŁADNIKI: ( 2 porcje)    1 porcja = 423 kcal

  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka ciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • łyżka sosu sojowego
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • ewent. płatki chili do dekoracji

WYKONANIE:

1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem i kilkakrotnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony.
3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości.
4. Ściagamy kurczaka z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Nie rumienimy.
5. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę oraz fasolkę szparagową.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.
7. Podsmażamy do podgrzania składników.



INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Ciecierzyca (konserwowa) 294 230 14.03 6.79 42.53
Fasola szparagowa (mrożonka) 62 200 4.4 1 6.6
Sos sojowy 9 17 1.36 0.1 0.83
Cebula (świeża) 12 30 0.33 0.03 2.29
Filet z kurczaka 248 250 53.75 3.25 0
Masło klarowane 221 25 0 25 0
Podsumowanie: 846 752 g 73.87 g 36.17 g 52.25 g

Dodaj komentarz