Bez kategorii

Makaron z kurkami w lazurowym sosie

  • 250 g kurek
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła 82%
  • sól i biały pieprz
  • makaron tagliatelle

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. 
Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek. 
Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów.

Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować! 
Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą.
Ciepły makaron wymieszać z sosem.  Podawać z białym, wytrawnym winem 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz