Bez kategorii

Wigilijny kompot z suszu

  • ok 1 i 1/2 l wody
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 5 szt. suszonych śliwek
  • 5 szt. suszonych wiśni
  • 6 szt. suszonych moreli
  • 5 goździków
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia owoców. 
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. 
Ewent. dosładzamy do smaku.
Kompot podajemy na ciepło lub na zimno, mi najbardziej smakuje schłodzony.

2 komentarze

  • Reply

    Basia Smoter

    30/12/2015

    Bardzo nie lubię kompotu wigilijnego 🙂

    • Reply

      usrob

      30/12/2015

      Przeważnie albo ktoś lubi albo nie 😉 A może piłaś z wędzonymi śliwkami? brrr … takiego też zdecydowanie nie lubię 😀 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz