Bez kategorii

Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 dojrzałe figi
  • 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola )
  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • listki bazylii

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Figi pokroić w plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco.
Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii.

Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.
Podajemy na ciepło lub zimno.

2 komentarze

Dodaj komentarz