Bez kategorii

Placki z borówkami

Uwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia – sprawdzają sie zawsze – na śniadanie, obiad, kolację … towarzyszyły nam również przez cały biwak – odmierzane na szklanki:)

Składniki: 

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki
  • szklanka borówek amerykańskich / jagód
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać.

Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać.

Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z dodatkiem świeżych owoców – borówek, malin, miodem lub jogurtem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz